Wil jij je bodem verder verbeteren? Met welke praktische stappen kan je ervoor zorgen dat je bodem optimaal wordt?

  • Hoe meer groen hoe beter, zorg dat je tuin zo min mogelijk tegels bevat.
  • Zorg er ook voor dat er zo veel mogelijk verschillende planten in je tuin staan, hoe meer afwisseling hoe beter het evenwicht.
  • Snoei ook zo min mogelijk. Planten mogen groeien, bloeien en uitgebloeide en dorre stengels mogen (in ieder geval een poosje) blijven staan. Het is voedsel voor de bodemdieren, ze schuilen erin en ze maken er hun nesten. Ergens te vroeg de schaar inzetten, betekent voor veel nesten het einde. Laat de tuin zijn gang gaan. Haal onkruid alleen weg als het woekert en andere planten geen licht en ruimte geeft.
  • Hoe minder jij doet hoe beter, dan gaat de natuur voor jou aan de slag. Laat afgevallen bladeren en plantenresten liggen. Laat die hark, bladblazer of bezem lekker staan. De plantenresten die blijven liggen zijn voedsel, schuilplekken en zorgen ervoor dat de bodem beter beschermd is tegen hitte, droogte en vrieskou. Daarbij; overal waar een lekker dik pakket bladeren ligt, heb je minder last van onkruid.
  • Gebruik geen bestrijdingsmiddelen. Zonder bestrijdingsmiddelen is je bodemleven gelukkiger.
  • Voeg een vijver of poel toe met waterplanten. Dan is je tuin opeens ook aantrekkelijk voor padden en andere beesten en is de balans in de tuin beter.
  • Maak je eigen compost. Verander jouw groente- en tuinresten in plantenvoeding die de bodemstructuur verbetert, het bodemleven en je planten helpt. Je kan een composthoop maken in je tuin, een compostbak gebruiken of zelfs een wormenhotel in je tuin neerzetten.
  • Indien je jouw tuin wilt bemesten, gebruik dan natuurlijke meststoffen die daarvoor bedoeld zijn. Gebruik geen potgrond in je tuin!
  • Leg dood hout in je tuin, bijvoorbeeld een stapel stammetjes. Dat ziet er leuk uit en het biedt voedsel en schuilplekken voor het bodemleven. Daarnaast is het leuk om te volgen hoe dit in de loop der jaren wordt afgebroken.

Wil je meer te weten komen over verschillende eigenschappen van de bodem in jouw tuin? Doe dan de tuinbodemcheck waarmee je de vier onderstaande onderwerpen kan onderzoeken.

  • Waterdoorlaatbaarheid van de tuinbodem: hoe lang staan er na een flinke regenbui plassen in jouw tuin?
  • Gezondheid van de tuinbodem: in elke bodem zitten schimmels en bacteriën. Een goede balans in samenstelling van dit microleven zorgt voor een gezonde bodem, waarin planten goed groeien en niet ziek worden.
  • Soorten bodemdieren: Door op zoek te gaan naar verschillende bodemdieren en het aantal per soort te tellen, krijg je een idee of jouw bodem in balans is.
  • Verschillende regenwormen: deze bodemdieren hebben een belangrijke taak in jouw tuin. Ze verteren plantenresten en maken gangen in de bodem, waardoor er water en lucht bij kan.

Deze webpagina is ontwikkeld in samenwerking met IVN Natuureducatie en Onder het Maaiveld. Met Onder het Maaiveld wordt gewerkt aan een structurele verandering in de omgang met onze waardevolle bodem. Het doel is: Herstel van het bodemleven in Nederland, als basis voor een gezonde natuur en een gezonde maatschappij.

Deze webpagina is ontwikkeld in samenwerking met IVN Natuureducatie en Onder het Maaiveld. Met Onder het Maaiveld wordt gewerkt aan een structurele verandering in de omgang met onze waardevolle bodem. Het doel is: Herstel van het bodemleven in Nederland, als basis voor een gezonde natuur en een gezonde maatschappij.

Minstens een kwart van de biodiversiteit op aarde leeft in de grond. Het samenspel van leven in de bodem zorgt ervoor dat dood materiaal wordt afgebroken en weer wordt omgezet in voedingsstoffen. Daarmee zijn de bodem en de beestjes, schimmels en bacteriën die daarin leven ontzettend belangrijk voor het bovengrondse leven als planten, dieren, en ook wij als mens.

Een rijk bodemleven is essentieel voor tal van natuurlijke bodemfuncties, waaronder het vasthouden en zuiveren van water, opslaan van koolstof (CO2), natuurlijke plaagbestrijding en het recyclen van voedingsstoffen.

Gezonde bodems zijn bovendien onmisbaar tegen klimaatverandering. Ze vangen hevige regenval op en wapenen de omgeving tegen uitdroging en oververhitting.

Het Groene Klimaatplein is een initiatief van Tuinbranche Nederland | Privacy statement

Tuinbranche Nederland