Als we het hebben over ‘Inheemse planten’, dan gaat het om onze wilde planten. Het zijn de soorten die, zonder menselijk ingrijpen, al eeuwenlang in Nederland groeien en bloeien.

1. Inheemse planten zijn aangepast aan de omgeving
Als planten langere tijd in een bepaald klimaat groeien, passen ze zich aan. Onze inheemse planten zijn bikkels en optimaal aangepast aan onze bodem, onze dieren en ons klimaat. Een prettig bijgevolg is dat ze daardoor ook minder snel dood gaan in de tuin en ze minder verzorging nodig hebben. Mits ze op de juiste plek staan natuurlijk.

2. Inheemse planten zijn beter bestand tegen klimaatverandering
Waarschijnlijk heb je al gemerkt dat het de afgelopen zomers door hogere temperaturen moeilijker wordt om de tuin groen te houden. Of dat er juist door veel regenval lange tijd plassen water blijven staan.

Inheemse planten zijn sterker en passen zich makkelijker aan de veranderende omstandigheden aan waardoor droogte, kou of juist veel nattigheid geen probleem meer vormen. Inheemse planten passen zich dus ook aan aan een veranderend klimaat!

3. Inheemse planten werken samen met onze dieren
In de loop der tijd zijn onze planten en dieren op elkaar afgestemd geraakt. De hommel weet precies wanneer de lekkerste bloemen in bloei staan. Er zijn zelfs insecten die alleen maar op één specifieke bloem vliegen! De laatste jaren is pijnlijk duidelijk geworden dat het heel slecht gaat met veel insecten. Des te meer reden om tuinen vol te zetten met planten die ze nodig hebben voor voedsel en voortplanting.

4. Herstel van onze ‘wilde’ natuur
Inheemse natuur is onze wilde natuur. Daarmee zijn onze lokale planten en dieren net zo bijzonder als de soorten in het Braziliaans regenwoud of op de Afrikaanse Savanne. Ze zijn het waard om te beschermen. En dat is nodig, want van onze inheemse bomen is bijvoorbeeld nog maar 3% over. Plant je lokale inheemse planten in je tuin, dan help je mee om de Nederlandse biodiversiteit te herstellen.

Nee. En Het is niet zo dat je nu alle niet-inheemse planten uit je tuin moet halen. Sommige soorten zijn ver doorgekweekt en hebben weinig waarde meer voor de natuur. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de populaire hortensia, die nauwelijks nectar en stuifmeel heeft voor bijen.

Maar er zijn ook best soorten die wél een meerwaarde hebben voor insecten. Ze zijn alleen minder afgestemd op de lokale natuur. Dit kan betekenen dat deze exotische planten meer verzorging nodig hebben in het Nederlandse klimaat, of minder insecten trekken dan inheemse soorten. In de meeste tuinen staan vooral exoten. Juist de inheemse soorten kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken.

Ga jij nieuwe planten in je tuin te zetten, kies dan vooral voor inheemse planten. Er zitten veel prachtige soorten tussen en de natuur zal je zeer dankbaar zijn! Er zijn verschillende manieren om aan deze inheemse planten te komen:

 • In veel tuincentra is het assortiment Wild en Inheems. Dit assortiment bestaat uit inheemse vaste planten.
 • Ook zijn er inheemse bloemenmengsels in zaadvorm, let daarbij goed op of de mengsels inderdaad inheemse soorten bevatten.
 • Bestel de inheemse bomenwaaier. In deze waaier vind je alle inheemse bomen en struiken van Nederland. Zo weet je naar welke soorten je kan vragen in je tuincentrum.

Wil je een inheems bosje op tuinformaat, dan heeft IVN Tuiny Forests ontwikkeld.

 • Iets goed doen voor de natuur dichtbij én de natuur verder weg? Dat kan nu met ‘Bosje hier & Bosje daar’.
 • Verschillende nationale parken zijn aan de slag met Nationaal park Tuinen. Een nationale park tuin bestaat deels uit inheemse planten. Raadpleeg de websites van de verschillende Nationale Parken voor de plantenlijsten met soorten die van nature voorkomen in en rondom het gebied:
  Utrechtse Heuvelrug
  Zuid Kennemerland
  Hollandse Duinen

De informatie op deze webpagina is ontwikkeld in samenwerking met IVN Natuureducatie.

Het Groene Klimaatplein is een initiatief van Tuinbranche Nederland | Privacy statement

Tuinbranche Nederland